3.000.000 kinderen wereldwijd!

“Dank aan al onze partners, scholen en families: JULLIE toveren een glimlach op het gezicht van meer dan 3.000.000 kinderen wereldwijd!”

 

Deze 5 scholen wonnen onze nieuwjaarsuitdaging!

De uitdaging: Fit met Fil en Fleur

Tussen maandag 6 januari en vrijdag 21 februari konden alle scholen deelnemen aan onze Fit met Fil en Fleur challenge.

Dit zijn de winnende scholen:

  • SJC Oude Bareel
  • VBS De Schuit
  • BuSO Sint-Franciscus
  • ’t Klavertje Bierbeek
  • VBS de Bunderboog

De prijzen:

Prijzen

 

Enkele foto’s:

The Daily Mile bestaat 8 jaar!

Gelukkige verjaardag, The Daily Mile!

8 jaar! Zolang bestaat The Daily Mile al! Het begon allemaal met 1 school in Schotland, en nu lopen al meer dan 2,3 miljoen kinderen The Daily Mile over 78 verschillende landen!

In België zijn we gestart in 2016 en ondertussen lopen we al met meer dan 1250 scholen.

Dat hebben we aan jullie te danken, de enthousiaste juffen en meesters die zich iedere dag inzetten voor de gezondheid van de leerlingen. Dank jullie wel vanuit The Daily Mile België!

Sint-Paulus Drongen viert 1 jaar The Daily Mile op school

1 jaar The Daily Mile op school

Sint-Paulus Drongen viert dat ze al 1 jaar deelnemen aan The Daily Mile op school.

Dankzij het Projectcomité, bestaande uit een enthousiaste groep mama’s en papa’s worden de kinderen blijvend uitgedaagd om te bewegen. De kinderen liepen samen al 390 km bij elkaar. Top 3 van de klassen:

  • goud : klas L2A van meester Dirk
  • zilver : klas L1B van meester Lieven
  • brons : klas L2B van juf Mieke

Bovendien kregen alle deelnemende leerlingen ook nog eens een medaille voor hun prestatie.

Proficiat aan alle leerlingen en ook aan het Projectcomité!

Bekijk het volledige artikel

 

Bron: www.sintpaulusdrongen.be

Auteur: Tanja Jocqué

Datum: 7 februari 2020

Scholen lopen naar Lapland tijdens kerstuitdaging

Lopen naar Lapland uitdaging

Tijdens onze kerstuitdaging in december liepen de scholen naar Lapland, zodat hun rendier op tijd zou aankomen om op kerstavond de slee van de kerstman te trekken!

Deze scholen brachten het er goed vanaf:

Tools

‘Lopen naar Lapland’-kaart

Informatie voor leerkrachten

Rendier sjabloon

 

3 Belgische scholen winnen de #RunWithEliud uitdaging

Resultaten #RunWithEliud

50 scholen uit België, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben samen met Eliud Kipchoge gelopen tijdens de #RunWithEliud marathonuitdaging!

En de winnaars waren…

Dit zijn de gelukkige scholen die een van de 10 t-shirts van The Daily Mile hebben gewonnen, getekend door Eliud Kipchoge, ambassadeur van The Daily Mile en de snelste marathonloper ter wereld.

  • Woodseats Primary School, UK
  • GO! Basisschool De Vleugel, Belgium
  • VS Griffen, Austria
  • Tooting Primary School, UK
  • VBS Heilig Hart van Maria Ballaarweg, Belgium
  • PVS Mayerweckstraße, Austria
  • City Road Primary School, UK
  • Hertog Jan Kortenberg, Belgium
  • GEPS23, Austria
  • Shardlow Hall Day Nursery, UK

 

Nog enkele foto’s van de deelnemende scholen:

Een kwartier lopen én lezen op school? Meester Nick vertelt ons hoe hij beide combineert!

Meester Nick is leerkracht in de Vrije Basisschool Kompas in Geel, de allereerste The Daily Mile-school in Vlaanderen. Hij loopt dagelijks 15 minuten met zijn leerlingen én leest 15 minuten per dag met hen. Ontdek hoe hij The Daily Mile en 15 minuten lezen per dag combineert en welke tips hij heeft voor jou om het ook te implementeren op school.

Meester Nick met leerlingen

Hoe lang doen jullie al The Daily Mile en hoe lang Kwartiermakers?

Wij zijn beide initiatieven gestart in 2016.

Hoeveel keer per week plan je 15 minuten lezen/lopen in?

Idealiter lopen en lezen we elke dag. Natuurlijk zijn er dagen waarop er uitstappen gepland staan, waarop dit niet mogelijk is. Je hebt niet altijd alles in de hand dus tussendoor valt er ook wel eens een dag tussen waarin er niet gelezen of gelopen wordt.

Tijdens welk dagdeel plan je beide concepten in?

Persoonlijk probeer ik het lopen te houden voor de voormiddag en het lezen voor de namiddag. Dit is een persoonlijke voorkeur. In de voormiddag kunnen de leerlingen vaak een oppepper gebruiken. Dit is meestal ook het zwaardere deel van de dag. Het lezen vind ik dan weer een aangenaam einde van de dag.

Verlies je niet te veel tijd als je beide combineert?

Werken aan de gezondheid en het welbevinden van de leerlingen is nooit tijdverlies. Daarnaast zorgt het lopen soms zelfs voor tijdwinst. Een voorbeeldje: na een toets W.O. volgt er een zware wiskundeles. De leerlingen zijn mentaal moe en moeten zich door de les worstelen. Vaak krijg je deze les dan zelfs niet af. Na een kwartiertje opladen in de buitenlucht zijn de leerlingen vaak fris genoeg om dezelfde les met nieuwe moed aan te vatten. De les raakt dan af, ook al zijn er 15 minuten minder om aan de les te werken.

Heb je tips om leerlingen gemotiveerd te houden?

  • Top 3 The Daily Mile
    1. Geef het goede voorbeeld en loop mee.
    2. Probeer eens een (tik)spel te integreren, dit houdt het fris. Doe dit niet elke keer, want dan is het niet meer speciaal.
    3. Het is geen wedstrijd. Maak dat zeer duidelijk. Het is erg demotiverend voor de minder goede lopers.
  • Top 3 Kwartiermakers
    • Opnieuw, geef het goede voorbeeld. Lees zelf een boek en durf ook te tonen wat jijzelf interessant vindt om te lezen.
    • Zorg voor veel afwisseling. Niet enkel leesboeken, maar ook strips, kookboeken, infoboeken over van alles en nog wat, kranten, moppenboeken,
    • Indien mogelijk, probeer uitstapjes naar de bib in te plannen.

Welke effecten merk je op bij jouw leerlingen?

The Daily Mile: Op korte termijn merk je al snel dat de leerlingen hun batterijtjes opladen door buiten te zijn. Ze worden ook gelukkiger door de buitenlucht. Mentaal is het een echte opkikker. Het is ook het ideale moment om eens op een andere manier met enkele leerlingen te praten.

Op lange termijn merken we dat de leerlingen een betere conditie krijgen. (Dat zie je in de turnzaal, maar ook bijvoorbeeld op bosklassen waar er veel gewandeld wordt).

Kwartier lezen: Ik merk niet direct dat de leerlingen beter gaan lezen, noch technisch, noch inhoudelijk. Ik merk wel dat er leerlingen zijn die sneller naar een boek grijpen dan daarvoor. Wat ik ook merk is dat leerlingen meer genieten van een ‘verhaal’. Dat kan ook komen van een voorleesboek.

Heeft meester Ollie uit het gelijknamige boek van The Daily Mile, ‘Orsippus en de klas van meester Ollie‘, veel gelijkenissen met jou? Heb je misschien ook van die stoere tattoos? 😊

Verrassend genoeg lijkt meester Ollie best veel op mij. Dan kan het gaan om de tattoos, het haar, de baard en de liefde voor rockmuziek, maar ook om de manier waarop hij de leerlingen wil aanzetten tot bewegen. Hij is ook steeds bereid om aan de slag te gaan met wat er leeft bij de leerlingen. Iets waarvan ik hoop dat ik dat ook doe.

Loop je zelf mee met de kinderen dan? En kan je daar zelf ook van genieten?

Absoluut! Ik prijs mezelf gelukkig dat ik een drukke dag kan doorbreken om een stukje te gaan lopen. Niet enkel voor de leerlingen kan het lopen voor een boost zorgen. Ik durf te zeggen dat dat voor de leerkrachten ook zeker het geval is. En wees eerlijk, wat gezond is voor kinderen, is dat toch ook voor ons!

Andere zaken die je wilt toevoegen?

De 2 kwartiertjes zijn ook erg nuttig als er problemen zijn in de klas of als een leerling het moeilijk heeft thuis. Het is vaak moeilijk voor de leerlingen om wat langer in de klas te blijven om te vertellen wat er scheelt, want dan valt het voor iedereen op dat ze iets willen vertellen.

Tijdens het lopen/lezen weten de leerlingen dat ze tegen mij wat mogen komen vertellen. Dat kan over van alles en nog wat gaan. Het is dus niet vreemd voor de anderen als er een leerling wat komt vertellen.

Dankjewel Meester Nick!

 

The Daily Mile brengt haar eerste kinderboek uit!

Groot nieuws! The Daily Mile bracht samen met de Nederlandse schrijfster Kristine Groenhart haar eerste kinderboek uit: ‘Orsippus en de klas van meester Ollie’.

Orsippus en de klas van meester Ollie

Orsippus en de klas van meester Ollie

Het boek gaat over een leraar, meester Ollie, die een onstuimige klas onder controle probeert te krijgen door de kinderen elke dag 15 minuten te laten lopen. Het ‘loopt’ niet van een leien dakje, tot plots Orsippus verschijnt. Misschien kan deze hardloper uit de Griekse oudheid wel helpen om een succes te maken van The Daily Mile in de klas van meester Ollie…

Bezoek ons op de Boekenbeurs in Antwerpen

Op zaterdag 9 november staan we op de Boekenbeurs Antwerpen met ons kinderboek ‘Orsippus en de klas van meester Ollie’. Van 11u45 tot 12u30 verwelkomen we je op onze stand (BOEK-O-DRÔME, HAL 4) samen met The Daily Mile-ambassadrice Tia Hellebaut, kinderboekenschrijfster Kristine Groenhart en Nick Vandeperre (leraar basis onderwijs die dagelijks aan de slag gaat met The Daily Mile en 15 minuten lezen per dag). Nadien blijven we nog even voor een signeersessie. Iedereen is van harte welkom!

Bezoek ons op de boekenbeurs

 

Bestel nu jouw exemplaar van het boek

Voor alle The Daily Mile-scholen hebben we 1 exemplaar van dit boek klaarliggen. Ideaal om te gebruiken tijdens het dagelijkse leeskwartiertje én de ideale aanvulling voor de klasbibliotheek! Bestellen is gratis voor alle The Daily Mile-scholen.

Ben je geen The Daily Mile-school? Dan kun je het boek aankopen via Standaard Boekhandel of Bol.com. Of op de Boekenbeurs natuurlijk, nog tot 11 november in Antwerp Expo! 😉

Bestel hier een exemplaar van het boek

 

In de klas aan de slag door 15 minuten te lezen per dag

Met dit boek willen we kinderen stimuleren om elke dag 15 minuten te lezen. Want net zoals elke dag een kwartier bewegen in klasverband met ‘The Daily Mile’ onzettend veel voordelen heeft, is ook lezen supergoed voor kinderen. Lukt het je (nog) niet om op school een dagelijks leeskwartiertje in te lassen? De kwartiermakers helpen jullie graag verder.

 

 

Hier zijn 15 goede redenen om dagelijks 15 minuten te lezen:

  1. Kinderen die 15 minuten lezen, lezen maar liefst 1.146.000 woorden per jaar.
  2. Kinderen die buiten de school minder dan 5 minuten per week lezen, lezen in een jaar maar 21.000 woorden.
  3. Als ouders niet alleen tegen hun baby praten maar ook voorlezen, leert het kind vanaf de leeftijd van 3 maanden al nieuwe klanken.
  4. Zo’n 100.000 kinderen tussen 2 en 5 jaar hebben een verhoogd risico op leesproblemen. Van hen slaagt 64 procent erin om goed te leren lezen op voorwaarde dat ze worden voorgelezen. Zonder voorlezen leert maar 36 procent zonder problemen lezen.
  5. Van de ongeveer 400.000 kinderen van 2 en 3 jaar begint 25 procent aan de basisschool met een taalachterstand.
  6. Kinderen moeten 95 procent van de woorden in een tekst kennen om het verhaal te begrijpen. Hoe minder woorden ze kennen, hoe minder ze ‘mee’ zijn met het verhaal.
  7. Hoe meer woorden een kind kent, hoe sneller hij/zij leest en hoe meer zin hij/zij heeft om ook in de vrije tijd te lezen.
  8. Aan het einde van de basisschool heeft 25 procent van de leerlingen een leesachterstand van 2 jaar.
  9. Een beperkte woordenschat leidt bijna altijd tot slechtere schoolresultaten.
  10. Begrijpend lezen is, naast vlot kunnen lezen, afhankelijk van intelligentie en woordenschat.
  11. Maar liefst 42 procent van de Nederlandstalige kinderen leest thuis niet. Dat is veel in vergelijking met het buitenland, waar gemiddeld 32 procent van de kinderen nooit thuis leest.
  12. Kinderen die op driejarige leeftijd dagelijks worden voorgelezen, scoren na 2 jaar hoger op taal en rekenen dan leeftijdsgenootjes die niet werden voorgelezen. Ze lopen ook voor op sociaal, emotioneel, fysiek en creatief gebied.
  13. In het speciaal basisonderwijs is 73 procent van de leerlingen een ‘zwakke lezer’. Zij komen meestal niet verder dan het niveau van het derde leerjaar (8-9 jaar). Net deze kinderen lopen een hoger risico om als laaggeletterde volwassene in de maatschappij terecht te komen.
  14. Hoe meer kinderen thuis worden voorgelezen en met hun ouders praten over dagelijkse gebeurtenissen, hoe beter hun schooltaalvaardigheid.
  15. Last but not least: samen (voor)lezen is gewoon heel plezant en het zorgt voor een fijn moment samen, tussen ouder en kind.

*Bron: Door: Christina Meijer – Kasuaris.com

 

Doe ook mee met The Daily Mile!

Interesse om met jouw school meer te bewegen? Sluit aan bij The Daily Mile en maak van 15 minuten bewegen per dag in klasverband een leuke, gezonde gewoonte.

Schrijf jouw school in voor The Daily Mile

10.000 geregistreerde scholen wereldwijd!

Basisschool Vierhuizen opent Finse piste om kinderen meer te laten bewegen

De basisschool Vierhuizen in Buggenhout beschikt voortaan over een Finse looppiste. Die werd de voorbije vakantie aangelegd, met veel hulp van leerkrachten en ouders.

De realisatie kadert in het project ‘One Mile a Day’. “Dat moet kinderen aanzetten om minstens één kilometer per dag te lopen”, zegt directeur Nikie Van der Straeten. “Ook wij willen daar als school ons steentje toe bijdragen. Om onze leerlingen in optimale omstandigheden te laten lopen, hebben we de Finse piste aangelegd. Dat is nog altijd de beste ondergrond om op te joggen.”

Het project kadert bovendien in een volledige verfraaiing van de speelplaats van de school. Zo is ook een voetbalveld aangelegd en werden muren van de speelplaats onder handen genomen door een graffiti-kunstenaar.

Bekijk het volledige artikel

 

Bron: hln.be

Auteur: Nele Dooms

Datum: 4 september 2019

Leerlingen Staakte gaan voor ‘gezond en fit’ schooljaar

Het jaarthema van de stedelijke basisschool Staakte is dit jaar ‘Gezond en fit, een jaar vol pit!’. Daarom stappen of joggen de leerlingen 3 maal per week 15 minuten met hun klas in het kader van het ‘Daily mile’-project.

“Hierdoor verbetert hun conditie, concentratievermogen en hun humeur gaat erop vooruit”, zegt juf Nicole Baetens. “Elke maand hebben we ook een aandachtspunt rond gezondheid, in september is dit ‘een gezonde, gevarieerde boterhammendoos’.

De eerste schooldag konden de kinderen het parcours van ‘the daily mile’ afleggen en kreeg iedereen een appel.

Bekijk het volledige artikel

 

Bron: www.hln.be

Auteur: Yannick De Spiegeleir

Datum: 6 september 2019

Eliud Kipchoge is de snelste marathonloper ter wereld!

Eliud Kipchoge

Eliud Kipchoge is de snelste marathonloper ter wereld! De Keniaanse kampioen is wereldrecordhouder voor het lopen van de 42km lange marathon in Berlijn, in slechts 2:01:39!

We zijn blij dat Eliud samenwerkt met The Daily Mile om nog meer scholen te bereiken over de hele wereld. Net als Eliud gelooft The Daily Mile Foundation dat niets onmogelijk is: “No Human Is Limited”. We willen ervoor zorgen dat elk kind – ongeacht leeftijd, geslacht, afkomst of beperkingen – de kans krijgt om elke dag te bewegen en te genieten van het actief zijn buiten met vrienden.

1:59 Challenge

In oktober ging hij een bovenmenselijke uitdaging aan in Wenen: hij is de eerste persoon die in minder dan twee uur tijd een marathon heeft gelopen, met een bovenmenselijke tijd van 1:59:40.2. !

Bekijk hier de resultaten van de #RunWithEliud The Daily Mile-marathonuitdaging

Ontdek meer over de INEOS 1:59 Challenge