Onderzoek

We weten allemaal dat bewegen gezond is en The Daily Mile is daarop geen uitzondering. Als je elke dag fysiek actief bent, levert dit een brede waaier aan voordelen op voor je gezondheid en algemeen welzijn. Om de impact van The Daily Mile bij kinderen beter te begrijpen, zijn er enkele publicaties van wetenschappelijk onderzoek. Ontdek ze hier!

Lees verder

De wetenschap achter The Daily Mile

Kinderen met een laag zelfbeeld, vinden na het lopen van 6 maanden The Daily Mile dat ze beter geworden zijn in schoolwerk, meer vrienden hebben, beter geworden zijn in sport en meer tevreden zijn over hoe ze er uit zien. 

(Onderzoeksrapport 2017 KULeuven, Onderzoeksgroep Aangepaste Bewegingsactiviteiten en Psychomotorische Revalidatie, Departement Revalidatiewetenschappen, dr. T Van Damme – Uitgevoerd met de steun van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming)

De ouders ervaren een positieve invloed op het algemeen mentaal welbevinden van de kinderen: minder emotionele problemen, minder hyperactiviteit, betere hulpbereidheid en minder problemen met leeftijdsgenoten. 

Lees meer

 

The Daily Mile zorgt ervoor dat basisschoolleerlingen actiever zijn, minder sedentair gedrag vertonen en het verbetert de fitheid en lichaamssamenstelling: een quasi-experimenteel onderzoek.  

(BMC Medicine Journal 10/05/2018)

Research carried out by the Universities of Stirling and Edinburgh has concluded that The Daily Mile is an “effective intervention” and has measurable positive health outcomes in physical activity, sedentary behaviour, fitness and body composition of primary school children… 

Lees meer

 

Het Coppermile evaluatie rapport

(Fitmedia Fitness in association with London Playing Fields Foundation 2016)

Leer hoe The Daily Mile een grote invloed kan hebben op de fysieke, mentale, sociale en emotionele gezondheid van jonge kinderen. Dit blijkt uit de Coppermile evaluatie

Lees meer

 

Hoe beïnvloed genoeg bewegen mijn brein?

(BBC Learning’s Terrific Scientific 2018)

Onderzoek van de Universiteiten van Stirling en Edinburgh wijst uit dat 15 minutes op je eigen tempo en niveau bewegen een grote invloed kan hebben op het humeur, de aandacht en het geheugen van een kind. Hierdoor helpt het kinderen beter te leren…

Lees meer

 

Ook later fit: Waarom kinderen die genoeg bewegen later gezondere volwassenen worden

(The Guardian Health & Wellbeing 28/08/17)

Recent onderzoek lijkt aan te tonen dat voldoende beweging tijdens de jeugd een preventief effect kan hebben op de gezondheid in latere jaren. Zelf bij inactieve volwassenen

Lees meer

 

Alle wetenschap terzijde… dit is wat leerkrachten merken:

1  Kinderen die The Daily Mile doen, kunnen al binnen vier weken merken dat ze fitter zijn.

2  Nadat kinderen 15 minuten naar buiten zijn gegaan, hebben ze vaak weer nieuwe energie waardoor ze zich beter kunnen concentreren en klaar zijn om weer verder te leren.

3  De tijd die kinderen in alle soorten weer buiten doorbrengen, helpt ze om zich meer bewust te zijn van het buitenleven en van de verschillende seizoenen.

4  The Daily Mile bouwt zelfvertrouwen op en is niet competitief: iedereen kan meedoen en het moet vooral leuk zijn!

5  The Daily Mile is ook een sociale aangelegenheid. Hierdoor kan het relaties verbeteren. Het geeft kinderen de gelegenheid met hun klasgenoten en leraren te praten op een manier die ze in de klas misschien niet doen.

6  De gezondheidseffecten van 15 minuten per dag lopen kunnen de rest van het leven merkbaar zijn.

7  Ook thuis kan het positieve effecten hebben. De kinderen eten en slapen beter en moedigen hun familieleden aan om samen actiever te zijn.

8  Kinderen met een beperking hebben er baat bij mee te doen.

9  Vroege resultaten van een wetenschappelijk onderzoek wijzen erop dat de mate van overgewicht op Elaines school (de eerste school in het Verenigd Koninkrijk die meedeed aan The Daily Mile) tot 45 procent lager lag dan het landelijke gemiddelde.

10  De kinderen ontwikkelen een grotere veerkracht en vastberadenheid.

Het project sluit ook mooi aan bij het gezondheidsbeleid van de school waar we sinds begin dit schooljaar reeds kozen voor ‘water’ tijdens de klasdag en gezonde fruit- en groententussendoortjes in de voormiddagspeeltijd. Wij gaan ervoor!

Karlien Meersman, directeur basisschool De Wegwijzer